Gastouder worden

Gastouderopvang is één van de drie officiële vormen van kinderopvang in Nederland.Deze vorm van kinderopvang bestaat naast kinderopvang in een kinderdagverblijf (KDV) en de buitenschoolse opvang (BSO).

Kinderopvang op jouw manier

Als gastouder bepaal je zelf welke dagen je werkt en hoeveel kindjes je wilt opvangen (is gebonden aan een wettelijk maximum). Je maakt je eigen dagindeling, waarin allerlei activiteiten aan bod kunnen komen. Je hebt te maken met de dagelijkse dingen, zoals eten en slapen, maar je geeft ook je persoonlijke invulling aan een opvangdag, doordat je tijdens de opvang van de kinderen die activiteiten onderneemt die jou aanspreken.

Voor de ene gastouder is dit knutselen, de andere gastouder wandelt graag en weer een ander houdt erg van lezen of muziek.

Als gastouder, ben je heel zelfstandig bezig met jouw gastkindjes. Naast de opvang en verzorging van je gastkindjes vormt het contact met de ouders ook een belangrijk onderdeel van jouw werk. Met hen bespreek je natuurlijk jouw visie op de opvang, jouw manier van denken over verzorgen, voeding, spelen, tv kijken en jouw keuze voor dit beroep.

De informatie die jij geeft over de manier waarop jij de opvang vorm geeft, zorgt ervoor dat de ouders bewust voor jouw manier van opvang kunnen kiezen.

Naast het contact met de ouders, heb je ook contact met ons als gastouderbureau. De consulent van jouw regio komt regelmatig bij jou op bezoek. Zij kan je in contact brengen met nieuwe vraagouders en komt ook kijken en bespreken hoe de opvang gaat. Je kunt met al je vragen bij haar terecht.

Hier vind je de contactadressen van de medewerkers van KidsCentral.